הקורונה זימנה למדינת ישראל הזדמנות חשובה והדגישה את חיוניותה ואת ערכה הלאומי של החקלאות. אחרי שנים רבות, הציבור הישראלי "נזכר" בחשיבותה של החקלאות הישראלית, בתרומתו האדירה של המרחב הכפרי - לרבות לביטחון המזון של ישראל - ובהישגים הרבים אליהם מגיעים המגדלים למרות ההתמודדות היומיומית שלהם עם קשיים.
בשנים האחרונות אנו עדים למגמה מתלהמת נגד ההתיישבות המתנהלת בכסות של "שיח משפטי". מגמה זו מובילה לעצירת פיתוחם של המרחב הכפרי והחקלאות בישראל, המרוכזים מאז קום המדינה בעיקר בפריפריה, בגבולות הארץ, באזורי העימות ובאזורי העדיפות הלאומית של ישראל.
בעבר, כשהיה דרוש להקים מדינה, לא היה ספק בדבר חשיבותם של ההתיישבות והחקלאות. מפעל הייצור החקלאי האדיר שפועל בישראל זכה לסיוע וגיבוי פרו-אקטיבי משלטונות ישראל, שהבינו היטב כי מעבר לצורך בייצור מזון לאוכלוסיית ישראל הגדלה כל העת, ומעבר לכך שמדובר בענף שיכול לפרנס ולספק תעסוקה לתושבים רבים במדינה, החקלאים גם תופסים שטחים נידחים שלרוב אינם מיושבים, ולמעשה מגנים על הגבולות בגופם.
עברו לא מעט שנים מאז קום המדינה, אך ישנם דברים שלא השתנו מהותית, בהם העובדה שישראל היא מדינה מאוימת ביטחונית, דבר המחייב נוכחות פיזית בגבולות המדינה; ובהיבט הכלכלי, כפי שמשבר הקורונה הוכיח לכולנו, התלות בתוצרת חקלאית מיובאת היא בעייתית ואף מסוכנת.
למרות חשיבותה, בשנים האחרונות נדחקה החקלאות וכבר אינה נמצאת במקום גבוה בסדר העדיפויות הלאומי. משרד החקלאות, שהיה בעבר תיק מבוקש ומשפיע מאוד מבחינה פוליטית, קוצץ מתקציביו וירד מגדולתו, והפגיעה המתמשכת גורמת לחקלאים ולתושבים נוספים להתייאש ולנטוש, מגמה שבחובה סכנה אמיתית בכל היבט שהוא - ביטחוני, תזונתי, חברתי, סביבתי.
אם הממשלה תגדיר מדיניות כוללת, בחקיקה או בכל אמצעי אחר, המורה על כך שהמדינה רואה בקרקע כמשאב ציבורי שתכליתו קידום ההתיישבות והספר, הבטחת הביטחון התזונתי והסביבתי, ותחזור שוב לראות בקרקע אמצעי לפיתוח הכלכלי של המרחב הכפרי לטובת המדינה כולה - המצב ישתנה, החקלאות תחזור לפרוח, וכולנו נרוויח. זה קורה במדינות אחרות, ואין סיבה שזה לא יקרה גם אצלנו. מדובר באינטרס לאומי, לא פחות מכך.
קרדיט: גלובס. כתבה: עו"ד שלומית משה. פורסם בתאריך 17/03/2021
הכותבת היא שותפה במשרד עורכי הדין דנינו-שי-משה ושות', מומחית למקרקעין ולמשפט חקלאי והיועצת המשפטית של התאחדות חקלאי ישראל
Commentaires