משבר הקורונה מוכיח שישראל חייבת להשקיע בחקלאות חזקה.
בעידן של ייבוא והוזלת מחירים על חשבון איכות, אנו עדים למשבר בו הייבוא מצטמצם ונבלמת כניסה של תוצרת חקלאית.
כמעט שכחנו את חוזקו של המשק הישראלי והיכולת שלו לספק את רוב התוצרת הטרייה שהשוק המקומי צורך.
דווקא עכשיו חשוב לחזק את החקלאות הישראלית, לטפח את היצרנים המקומיים ולהעדיף תוצרת ישירה מהחקלאים.
ביטחון תזונתי
ברור לכולנו שאנו לא מתמודדים רק עם משבר בריאותי, אלא עם משבר כלכלי עולמי אשר במקביל להסגר על מחוזות ומדינות, משפיע ישירות על הסוגיה של ביטחון תזונתי.
ביטחון תזונתי הוא היכולת של מדינה לספק לאזרחיה מזון בריא, טרי מזין ואיכותי, בשפע, באופן סדיר, מבלי שתזדקק לסיוע חיצוני או תרומות גם בזמן חירום ומשבר.
העולם כבר מתמודד עם אתגרים של מחסור במזון ותזונה נאותה.
על פי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, למעלה מ- 820 מיליון אנשים ברחבי העולם כבר סובלים מרעב.
סכסוכים, משברים ושינויי אקלים החמירו את מצב הרעב ותת-התזונה במדינות רבות, הממשיך לעלות בהתמדה בשלוש השנים האחרונות.
נסיון העבר מלמד שמגיפות כמו איידס ואבולה פגעו אנושות בכלכלת הייצור, השיווק והסחר החקלאיים של מדינות אפריקה. החקלאים התקשו להשיג זרעים, דשנים וכוח עבודה, האדמות החקלאיות לא עובדו ולא ניתן היה לשווק תוצרת טרייה.
איך בולמים משבר ביטחון תזונתי?
נגיף הקורונה עדיין מתפשט וקשה לחזות מתי יתמתן.
יש לבצע צעדים דחופים שימנעו את החרפת המחסור במוצרי מזון: מעקב אחרי מחירי השווקים, מניעת פאניקה על ידי הממשלות והנחיית החקלאים לקבל החלטות ייצור רציונליות.
המצב בסין חמור, אך בתחום המזון הפגינה המדינה יציבות יחסית. היא עשתה זאת בעזרת "ערוץ ירוק" שפתחה להעברת מוצרים חקלאיים טריים. ניתן כבר לראות התחלה של התאוששות מהמשבר.
ביטחון תזונתי בישראל
המשבר הכלכלי בישראל נמצא בראשיתו ומתודלק על ידי הפאניקה שמשדרים התקשורת ומשרדי הממשלה.
הממשלה היא גם זו שתמכה בשנים האחרונות בהגברת ייבוא המזון: פירות, ירקות, מוצרי חלב, דגים ובשר ממדינות כמו סין, איטליה, טורקיה ועוד.
בימים אלו, כשהייבוא מצטמצם וכניסת התוצרת החקלאית נבלמת, כמעט שכחנו את חוזקו של המשק הישראלי והיכולת שלו לספק את רוב התוצרת הטרייה שהשוק המקומי צורך.
דווקא עכשיו חשוב לחזק את החקלאות הישראלית, לטפח את היצרנים המקומיים ולהעדיף תוצרת ישירה מהחקלאים ולא להסתמך על רשתות השיווק שהתרכזו עד כה בייבוא....
הנתונים מצביעים על כך שנכון לעכשיו, החקלאות הישראלית מסוגלת לעמוד בכמות הצריכה.
יחד עם זאת, יש לנקוט צעדים לצמצום התלות בייבוא על מנת להצליח להגדיל את התפוקה המקומית, ולשמור על הביטחון התזונתי של אזרחי ישראל. "החקלאות הישראלית נמצאת פסע ממשבר עמוק. אך מהמשבר הזה – נצמח".
קרדיט: אתר האורגני. בלוג.
Comments