אם לא היה די בהשלכות הקורונה ולמשבר האקלים, באה הפלישה הרוסית לאוקראינה ופגעה קשות בייצוא הדגנים • למרות זאת, הממשלה מתקדמת עם הרפורמה, שתגביר את התלות של ישראל בייבוא.
המלחמה המתמשכת והעקובה מדם בין רוסיה לאוקראינה, שסופה אינו נראה כרגע לעין, משפיעה דרמטית על כל העולם. סוכנות האוכל והחקלאות של האו"ם (FAO) הודיעה בימים האחרונים כי המלחמה הביאה לכך שמחירי הסחורות והמזון הגיעו לשיאים חדשים, דבר שעלול לגרום למחסור עולמי חמור במזון.
התחזית המדאיגה מדברת על עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם שעלולים להגיע לחרפת רעב, ומיליונים נוספים שיסבלו מחוסר ביטחון תזונתי. לאור המצב, מדינות ברחבי העולם משקיעות משאבים רבים ומעודדות את הייצור המקומי, ואפילו שומרות לעצמן את המזון שהן מייצרות, כדי להיערך לשעת משבר.
ובישראל? שרי האוצר והחקלאות מקדמים רפורמה שתרחיב את הייבוא ותוביל לפגיעה אנושה בחקלאות הישראלית ובחקלאים המקומיים, על אף שניסיון העבר כבר הוכיח: ייבוא תוצרת חקלאית אינו מוריד את המחיר לצרכנים, אלא מעשיר עוד יותר את כיסי הקמעונאים והיבואנים.
המלחמה בין שתי המדינות, הנחשבות ליצואניות מזון מהגדולות בעולם (הידעתם? מיליוני ק"ג של דגנים מגיעים לישראל מדי שנה מרוסיה ומאוקראינה), מצטרפת להשלכות משבר הקורונה, למשבר האקלים שפוגע בחקלאות, לקשיים ולתקלות מתמשכות בשרשראות האספקה והתובלה העולמיות, ואלה רק חלק מהסיבות למשבר המזון העולמי שעומד לפתחנו.
שרי האוצר והחקלאות חשופים כמובן למצב הקיים ולנתונים, אך הם בוחרים לקדם את הרפורמה המתוכננת בענף החקלאות ואת הסרת המכסים על המוצרים החקלאיים. שני הצעדים הללו יביאו בהכרח לפגיעה בביטחון התזונתי של אזרחי ישראל, להקטנה משמעותית של התוצרת החקלאית המיוצרת כאן, ולהגדלת התלות ההרסנית בייבוא. מגדלי התפוחים והאגסים ברמת הגולן והגליל העליון, החקלאים שמגדלים בעוטף עזה תפוחי אדמה וגזרים, והמושבים בגבול הלבנון שמתבססים על הלולים למחייתם – כל אלה לא יוכלו לעמוד בהוצאות וייאלצו לנטוש את ענפי החקלאות ואת הגידולים, ויידרשו לחפש את פרנסתם במקצועות אחרים.
שרי האוצר והחקלאות, עדיין לא מאוחר לחשב מסלול מחדש. במתווה הנוכחי שלה, הרפורמה בחקלאות לא תוריד מחירים לצרכנים, אבל בהחלט תפגע אנושות בחקלאות בישראל, תפגע בביטחון התזונתי של כולנו, תפתח את שערי המדינה לייבוא חסר רסן של תוצרת חקלאית זרה מחו"ל באופן שיגדיל את התלות הבעייתית ממילא של מדינת ישראל בייבוא ממדינות זרות, תכניס לארץ מזיקים ומחלות שיפגעו בגידולים המקומיים, תפגע בביטחון המדינה (אם החקלאים לא יישבו לאורך הגבולות – מי יעשה זאת במקומם?) וגם לא תוריד את יוקר המחייה בישראל.
חשוב לומר: אנחנו, החקלאים, לא נגד שינויים, ואף הוכחנו זאת בהזדמנויות רבות בעבר. אך חשוב שהדברים ייעשו בהיגיון ותוך הידברות. במקום הרפורמה הקיימת, אפשר ליצור תוכנית טובה לאין שיעור שגם תסייע בהורדת המחירים, גם לא תפגע באזרחים, בביטחון התזונתי ובקיום העתידי של מדינתנו – וגם תאפשר קיום בכבוד לחקלאים הישראלים.
קרדיט: ישראל היום. כתב: אבשלום (אבו) וילן. מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל. פורסם בתאריך 19/04/2022
Comments